Ongeveer 5 bij 5,5 meter in omvang, voor een flink deel in de grond verzonken staat de Bunker welke in 1943 is gebouwd. De plek waar de bunker staat, verraadt veel over waarom hij is gebouwd. De bunker staat naast de telefooncentrale van de voormalige PTT. ,,De bunker is bedoeld als een kabelschakelpunt voor de telefoonlijnen van de Duitsers. Ze wilden naast het reeds bestaande netwerk een ‘noodnet’ aanleggen. Zodat ze bij een bombardement op de telefooncentrale van de PTT konden blijven telefoneren” aldus stadshistoricus Joss Hopstaken.
De zogeheten Nachrichtentruppe legden een eigen militair telefoonnet aan met kabels die minimaal twee meter diep liggen en daardoor ‘bomvrij’ zouden zijn. Op knooppunten van kabels werden (soms bemande) bunkers aangelegd als extra bescherming van de verbindingen. De bunker in Roosendaal is nooit bemand geweest. Hopstaken betwijfelt of het ooit heeft gefunctioneerd. ,,Wat we zeker weten is dat het ‘noodnet’ in ieder geval nooit is voltooid.”
De laatste dag van mei 1944 vliegen twaalf bulderende Amerikaanse gevechtsvliegtuigen over Roosendaal. 115 brisantbommen werden uitgegooid boven het spoorwegterrein. De bommen moesten er voor zorgen dat de Duitsers in het zicht van de bevrijding flink werden tegengewerkt. Helaas ging het plan faliekant mis. Van alle bommen treffen maar twee hun doel. Alle andere komen op het havengebied en het centrum van Roosendaal terecht.
Roosendaal staat in brand!
De meeste brisantbommen kwamen in de buurt van de melkfabriek Het Anker aan de Oostelijke Havendijk terecht. Onder de doden veel melkslijters die op het fabrieksterrein op hun lading met melk staan te wachten. De twee bommen die wel op het station inslaan brengen een grote ravage aan de spoorlijnen en de stationsgebouwen.
Tijdens de bombardementen is een groot aantal inwoners van Roosendaal dakloos geworden. Buiten woningen zijn er ook veel spullen verwoest, er is o.a. nood aan kleding, dekens, potten en pannen. Van den Steenhove, Amerikaan van Nederlandse oorsprong uit Chicago, bezocht Roosendaal in het kader van het War Relief Work. Hij zorgt o.a. persoonlijk voor de uitdeling van in Amerika ingezamelde hulpgoederen aan daklozen.
De bevrijding van Roosendaal vond plaats op 30 oktober 1944 door twee regimenten van de 49th Britisch Infantry Division, (Polar Bears Division) te weten: het Duke of Wellington-regiment en het Leicestershire-regiment.
De opmars van de geallieerden bij Roosendaal verliep niet erg soepel. Er waren hevige gevechten rond buurtschap Vinkenbroek en Boeiink. De Duitsers probeerden tijd te winnen om nieuwe posities in te kunnen nemen. Ze vielen massaal terug achter de rivieren Mark en Dintel.
Op de Kade, enkele tientallen meters van deze bunker is door Burgemeester Godwaldt op 5 mei 1960 een monument onthult ter herinnering aan de bevrijding. Het monument Polar Bear is ontworpen door de Roosendaalse kunstenaar Joop Vlak en uitgevoerd bij steenhouwer Gijsbertus Boeren. een zuil van zwarte Basaltlava, bekroond met een beeld van een ijsbeer staande op een wereldbol. De tekst op het voetstuk luidt:
“TER HERINNERING AAN DE BEVRIJDING VAN ROOSENDAAL OP 30 OKTOBER 1944 DOOR DE ‘POLAR BEAR’ DIVISION.”
Daaronder is een plaquette geplaatst waarvan de tekst luidt:
“ROOSENDAAL EN NISPEN 26-30 OCTOBER 1944 LIBERATED BY 9TH BATTALION ROYAL TANK REGIMENT “QUI S’Y FROTTE” ASSOCIATION WE WILL REMEMBER THEM.”
Meer weten over Roosendaal in de tweede wereldoorlog? Speciaal rondom dit thema is een video ontwikkeld waarin inwoners van de gemeente Roosendaal hun ervaringen delen en hun persoonlijke verhaal vertellen. Daarnaast vertellen leden van het Korps Commandotroepen over de geschiedenis en bevrijding in 1944.
In de Gemeente Roosendaal bevinden zich meerdere oorlogsmonumenten. Bij het VVV is een wandelroute beschikbaar, deze voert u langs diverse herdenkingsmonumenten.
In het Tongerlohuys bevinden zich naast het museum ook het Historisch Informatie Punt en De Verhalenbank. Hier kan nog dieper in het plaatselijk verleden gedoken worden.
Zelfs de originele bouwtekening van de bunker is beschikbaar!
Disclaimer:
De informatie op deze website is uitsluitend informatief, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.